Een inkijkje in de wereld van control-and-demand.

Duurzame, bedrijfszekere en innovatieve verdeelsystemen en besturingskasten zijn in het belang van fabrikant en gebruiker, maar hoe zorg je daar nu voor in de praktijk?

Wouter de Man, teamleider Panelenbouw bij Alewijnse, geeft een inkijkje in de wereld van het ontwerpen en bouwen van schakelkasten en panelen, die het onmiskenbare hart vormen van de ‘control-and-demand’ van schepen en industriële omgevingen. Hij doet een boekje open over nieuwe technieken als smart wiring met EPLAN en de toepassing van CNC-machines, die het ontwerp en de bouw van besturingskasten naar een hoger niveau brengen en efficiency en kostenbesparing voor de klanten opleveren.

 colleagues at work
Alewijnse Panel building Bartolomeu Dias

Parel onder de oogst van maritieme projecten

We staan in de panelenbouwvestiging van Alewijnse in Nijmegen, een elektrische systeem integrator met meer dan 130 jaar ervaring in elektrische en automatiseringsoplossingen op schepen en in industriële omgevingen. Overzichtelijk verdeeld over de werkplaats werken zo’n twintig specialisten geconcentreerd aan allerlei typen laagspanningsschakelborden, zoals verdeelborden, motorbesturingscentra, aandrijvingspanelen, consoles, besturingspanelen en I/O-panelen. Hun vakkennis en ervaring zie je duidelijk terug aan het gemak waarmee ze nauwkeurig en snel de besturingskasten in elkaar zetten aan de hand van gedetailleerde technische ontwerpen.

Buiten arriveert een piepende vrachtwagen voor het transport van pas opgeleverde consoles die Alewijnse zal installeren in de controlekamer van een Portugees marineschip op de marinebasis in Den Helder. Een parel onder de grote oogst van maritieme projecten bij de panelenbouw van Alewijnse.

Als een vis in het water

Wouter voelt zich als een vis in het water in deze maritieme omgeving en brengt de energie van deze werkomgeving overtuigend aan anderen over. “Alewijnse Panelenbouw is al meer dan vijftig jaar specialist in het ontwerpen, plaatsen, aansluiten en testen van de mooiste besturingskasten. We werken voor alles wat maar drijft of zich in de buurt van zee bevindt. Zoals voor imposante offshore platforms, nieuwe offshore wind locaties, geavanceerde marineschepen en luxe superjachten. Maar daarnaast is er ook een hele wereld vol machinebouwers die ons nodig heeft voor kwalitatieve en innovatieve schakelkasten en panelen. In feite zijn wij de horizontale dwarsligger van Alewijnse, want we werken voor zowel maritieme als industriële projecten.”

Internationale locaties

 “Uniek is ook dat we bouwen daar waar de klant zit. We zijn internationaal georiënteerd en beschikken over eigen internationale productielocaties in Nederland, Roemenië en Vietnam. Op die manier kunnen wij onze klanten in Europa en Azië de beste service bieden, zoals concurrerende prijzen, korte logistieke lijnen én flexibiliteit. Onze service en onderhoudsdiensten zijn daardoor ook uitstekend. Ik noem ons wel eens een speedshop, een snelheidswinkel. Als ergens wat uitbrandt, kun je één nummer bellen en wij vinden in noodtijd een nieuwe oplossing. Wij bieden een uniek concept waarmee de klant in no-time volledig is ontzorgd.”

Unieke geluid van Alewijnse

Het unieke geluid van Alewijnse is ook te vinden in de toegevoegde waarde van nieuwe technieken. Vakkennis én innovatie zijn volgens Wouter twee belangrijke terugkerende begrippen in het vak van panelenbouw. “Met meer dan 130 jaar ervaring in de scheepvaart en panelenbouw beschikken we over enorm veel vakkennis, zodat we samen met de klant alle soorten laagspanningsefficiënte en kosteneffectieve schakelborden kunnen ontwerpen, volledig merkonafhankelijk en volgens de laatste IEC-normen van 61439 en 60204.

 Female colleague at work
 Alewijnse Panel Construction Wouter de Man

Nieuwe trends

Maar we volgen ook nieuwe trends nauwkeurig op de voet. Zo zien we in de wereld van schakelborden en consoles een focus op duurzaam energiegebruik, efficiency en kostenbesparing. Er zijn meer componenten beschikbaar met complexe software en een verdere decentralisatie van functies waardoor kleinere panelen voor een besturingssysteem nodig zijn.

Innovatieve technieken

Dit vraagt om een systeemintegrator met diepgaande en innovatieve kennis van engineering en kennis van het proces van de klant. Met innovatieve technieken als smart wiring, een visuele tool van EPLAN, waarmee je de bedradingstijd en nauwkeurigheid kunt optimaliseren, en de inzet van efficiënte CNC-machines, om de mechanische bouwtijd met 60-70% in te korten, zetten wij het ontwerp en de bouw van schakelkasten en panelen een stapje hoger op de innovatieladder. Daarmee leggen wij extra meerwaarde voor de klant op tafel.”

Samenwerking met de juiste partners

Onze intensieve samenwerking met partners en leveranciers brengt ons verder op dit innovatieniveau. Zo adviseert Phoenix Contact ons bij de toepassing van de juiste componenten in onze besturingen. Denk daarbij aan aansluittechniek - voedingen en automatiseringsproducten, die we in alle maritieme en industriële segmenten kunnen gebruiken. De kracht van deze fabrikant ligt in slimme oplossingen zoals push-in aansluittechniek, QUINT POWER supplies voor een maximale beschikbaarheid van de installatie en het PLCnext besturingssysteem, waarbij de programmeur alle vrijheid en flexibiliteit heeft.

Met internationaal marktleider Rittal halen we de nieuwste kast- en behuizingstechnologie binnen. EPLAN is onze huisleverancier voor de beste technische tekenprogramma’s, zoals EPLAN P8 voor het ontwerpen van elektrische schema’s, en EPLAN Pro Panel, waarmee je in 3D kunt visualiseren hoe je volledige kast met componenten eruit komt te zien, tot op het DIN-rail niveau aan toe. Wij geloven dat strategisch samenwerken met de juiste partners de sleutel is tot het effectief inzetten van innovatieve producten en het bereiken van een hoger niveau van dienstverlening voor onze klanten.

 colleagues at work
 Alewijnse Panel Building Hauzer hydrogen technology

Waterstoftechnologie

Een interessante trend om te noemen, is de toepassing van waterstoftechnologie. Dit zien we terug bij onze klant Hauzer Techno Coating uit Venlo, waarbij we de eerste vier maanden van dit jaar twee keer zoveel omzet hebben gedraaid. Hauzer maakt plasma coating machines om brandstofcellen van een laagje plasma te voorzien en daarmee te beschermen tegen corrosie en wrijving. Een laatste ontwikkeling daarbij is het coaten van de bipolaire plaatjes die in zo'n cel verwerkt worden. De waterstoftechnologie begint steeds meer volwassen te worden. In 2030 wordt wereldwijd een productie verwacht van 1 miljoen voertuigen die op waterstof rijden.

Kracht van Alewijnse

Als Alewijnse willen we graag mee met bedrijven zoals Hauzer. Nieuwe trends ontwikkelen, meedenken over de ontwerpen en onze meerwaarde op tafel leggen op het gebied van duurzaamheid, energieverbruik, innovaties en nieuwe oplossingen. Panelenbouw is een vak apart, waarin wij optimaal kunnen adviseren in de maritieme en industriële sector. Dat is de kracht van Alewijnse voor onze klanten.”

Kerngetallen panelenbouw

  • Als je alle gebouwde panelen op elkaar zou stapelen, dan kom je qua hoogte tot zo’n 230 Eifeltorens.
  • Als je alle bedrading zou optellen, dan kun je de afstand Nijmegen – Parijs zo’n 1080 keer afleggen.
  • Qua verwerkt koper in de panelen zou je zelfs vijf eigen Eifeltorens kunnen bouwen.

 

 

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service