Het verhaal van Alewijnse.

Jaren 1889 - 1962

Het verhaal van Alewijnse begon in 1889 toen Cornelis Alewijnse samen met de gebroeders Roothaan een fabriek in Nijmegen opende voor de productie van gloeilampen onder de naam Alewijnse & Co. In 1900 verbreedde Cornelis zijn ambities en richtte een nieuw bedrijf op, C. Alewijnse & Co., net toen elektrische innovaties een grote impact begonnen te hebben op de maatschappij. In de periode tot 1945 bloeide het bedrijf op met een focus op de installatie en het onderhoud van alle soorten elektrische apparatuur. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog steeg de omzet drastisch toen het bedrijf zich uitbreidde naar het repareren van elektromotoren en elektrische installaties in fabrieken en aan boord van schepen.

Alewijnse Roothaan & CO
History

Jaren 1962 - 1990

Van 1962 tot 1980 breidde het bedrijf zich snel uit, zowel organisch als door de overname van een aantal andere bedrijven in Nederland. In de jaren tachtig ondervond Alewijnse de gevolgen van de tweede oliecrisis voor de maritieme industrie en het daarop volgende herstel; terwijl de jaren negentig een periode van ongekende voorspoed opleverden doordat de informatie- en communicatietechnologie (ICT) een hoge vlucht nam met een stijgende vraag naar beveiligings-, telematica- en datatransmissiesystemen.

 

Jaren 1990 - 2002

Een andere belangrijke ontwikkeling in die tijd was de opening van een dochteronderneming in Roemenië voor de productie van elektrische schakelborden en de levering van installatiediensten aan Damen Shipyards Romania.

Alewijnse Ork on Amels 60 Series

Jaren 2002 - Heden

In de jaren 2002 tot 2015 lag de nadruk op systeemintegratie en verdere internationalisering. In 2018 namen Strong Root Capital en CommonWealth Investments het bedrijf over van de Alewijnse familie en brachten zo vers kapitaal aan om de leidende positie van Alewijnse in de maritieme en industriële sector verder te versterken.

Service