Nieuwe realistische 3D-simulatietoepassingen voor de toekomst

Elektrische systeem integrator Alewijnse en 3D-simulatiespecialist Tree C Technology hebben hun krachten gebundeld bij de ontwikkeling van innovatieve digital twins voor de maritieme maakindustrie. Samen bieden zij nieuwe 3D-simulatietoepassingen voor de toekomst aan, die de werkomgeving van scheepssystemen realistisch simuleren en daarmee de fases van de levenscyclus van een schip optimaliseren.

Alewijnse Tree C simulations and digital twins

Revolutie in de maakindustrie

Nieuwe technologiën als simulaties en digital twins zorgen voor een revolutie in de maakindustrie. De techniek is er, en de ontwikkeling in het maritieme werkveld is in volle gang. Alewijnse en Tree C lopen hierin voorop door samen nieuwe 3D digital twin toepassingen aan te bieden die specifieke mission equipment van schepen op een realistische manier kunnen simuleren. 

Dit brengt grote voordelen met zich mee, zoals het efficiënter ontwerpen en testen van systemen, het optimaliseren van trainingen in een fysisch correcte 3D-omgeving en het aanbieden van de beste remote service, zodat de performance van systemen enorm verbetert en klanten veel tijd en kosten besparen. Zo kunnen scheepsbouwers, eigenaars en bemanning de vruchten plukken van de laatste high-end systemen en technieken.

Stap verder

Bij het bundelen van hun expertises bouwen Alewijnse en Tree C verder op hun eigen jarenlange ervaring met simulatie en digital twins. Zo ontwikkelde Alewijnse al eerder ECR-consoles waarmee geavanceerde 2D simulatie trainingen voor het omgaan met scheepssystemen kunnen worden gegeven.

Een recente innovatie is het unieke Alewijnse virtualisatie- en visualisatieplatform AlViVi, een besturingsconcept dat is gebaseerd op een centraal, redundant server systeem waarop alle proces gerelateerde systemen aan boord centraal worden gevirtualiseerd en geïntegreerd. Ook kunnen deze systemen vanaf alle schermen op het schip gevisualiseerd en bediend worden. Dit innovatieve platform geeft ook unieke simulatiemogelijkheden voor trainingen en het testen van systemen tijdens de ontwerpfase van de automatisering aan boord.

CSD 2 Tree C Alewijnse

Door de unieke samenwerking met Tree C zet Alewijnse nog een stap verder. De specialistische software van Tree C voegt 3D-realisme toe aan de simulatie van interacties met de omgeving en de krachten die daarbij spelen. Dit zorgt voor een natuurgetrouwe beleving voor trainee operators en maakt de virtuele omgeving geschikt als accurate testomgeving voor nieuwe apparatuur of control systems.

Tree C project

Simulatiesysteem

Het nieuwe simulatiesysteem van Tree C en Alewijnse is opgebouwd uit een instructiedesk voor het aansturen van de simulator, een operator console voor het aansturen van de scheepsapparatuur, een captain console voor het beheer van de thrusters, twee schermen voor het zicht vanuit het schip en twee CCTV’s voor vier simulatie camera’s. Hiermee ontstaan unieke mogelijkheden voor training, engineering, surveys en live monitoring service met behulp van visualisatie en augmented reality.

Maritieme digital twins van de toekomst

Inmiddels hebben de twee bedrijven al diverse aanvragen uit de markt ontvangen, mede door de promotie van hun succesvolle samenwerking op de Alewijnse stand tijdens de Europort beurs in november 2021. Beide bedrijven zien veel simulatiemogelijkheden voor scheepssystemen bij grote en kleine rederijen en werven, en kijken ernaar uit om de maritieme digital twins van de toekomst verder uit te bouwen.

Alewijnse Tree C simulations and digital twins

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service