Slimme oplossingen aan boord van Jumbo Jubilee, Jumbo Javelin en Fairplayer

Continu monitoren van systemen

Het continu monitoren van systemen aan boord wordt steeds belangrijker om potentiële risico’s op het gebied van veiligheid, milieu en operationele inzetbaarheid tijdig te signaleren. Het liefste wil de ship manager op elk moment weten wat de status van de scheepssystemen is. Niet alleen omdat optimalisatie en efficiëntie steeds essentiëler worden voor een duurzamere scheepvaart, maar ook om zo snel mogelijk te anticiperen op trends en uitdagingen die die de veiligheid en operatie van het schip kunnen beïnvloeden. Om data goed te analyseren en tijdig in te grijpen, ontwikkelt Alewijnse systemen die alarmering en monitoring steeds slimmer maken.

Aan boord van de heavy lift schepen van Jumbo brengt Alewijnse dit in de praktijk. Op de Jumbo Jubilee levert Alewijnse een upgrade van het alarm-, monitoring en controle systeem (AMCS). Ook de Fairplayer krijgt een vernieuwde AMCS, die volledig wordt aangepast aan de nieuwe IP-code in combinatie met een SPS-notatie. Aan boord van de Jumbo Javelin past Alewijnse het bestaande AMCS aan de benodigde SPS-notatie aan. Deze regeling schrijft voor dat Special Purpose Ships (SPS), die zwaarder wegen dan 500 ton en meer dan twaalf opvarenden voor industriële of IP-projectdoeleinden aan boord hebben, aan een speciale hoge veiligheidsklasse moeten voldoen. 

Alewijnse Jumbo Javelin

Mark Snijders, Manager Purchasing and Contracting bij Jumbo Maritime vult aan: De Alewijnse upgrades ondersteunen Jumbo Maritime ook bij het uitrollen van onze digitaliseringsambities omdat er meer en betere gegevens worden verzameld en geanalyseerd van scheeps- en missie kritische systemen. Daarmee kunnen we het onderhoud, de performance en energie efficiëntie van onze schepen verder optimaliseren.

Mark Snijders, Manager Purchasing and Contracting bij Jumbo Maritime

Alewijnse Jumbo Javelin

Vol vertrouwen op zee

“Betrouwbaarheid, functionaliteit en intuïtie zijn de belangrijkste kernwaarden van onze systemen,” licht Alewijnse accountmanager Jim Stolk toe. “Op de Jumbo schepen resulteert dit in geclassificeerde oplossingen voor alarm, monitoring en control, tankmeting en power management, die aan alle klantwensen voldoen voor een zo veilige en efficiënte mogelijke werking. De modulaire opzet maakt het ook eenvoudig om toekomstige uitbreidingen te implementeren."

Voor de nieuwste Jumbo projecten werd Alewijnse daarom als de beste partner geselecteerd. “Ook speelde mee dat wij de schepen al kennen vanuit de nieuwbouw en ons wereldwijde service netwerk,” voegt Alewijnse project manager Ben Bonte toe. “Jumbo vindt het prettig om met ons samen te werken. We doen wat we beloven, zijn oplossingsgericht en flexibel. Inmiddels werken we al tientallen jaren samen, want onze eerste projecten gaan terug tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. Een recent hoogtepunt was de Jumbo Javelin, die we in coronatijd in Singapore met succes hebben omgebouwd.”

Veiligheid van de toekomst

Zowel bij Jumbo als bij Alewijnse staat veiligheid hoog in het vaandel. “Veel klanten in de offshore en andere maritieme markten leggen een sterke nadruk op veiligheid,“ licht Alewijnse COO Tom Milder toe. “Het is essentieel dat zij vertrouwen hebben in zowel de veiligheid van onze systemen als in de veiligheid van onze werkpraktijken. Bij Alewijnse staat veiligheid op nummer één, wat hand in hand gaat met goede resultaten. Daarmee lopen we voorop in de maritieme markt.” 

De projecten voor Jumbo zijn per direct gestart. Op het hoofdkantoor van Alewijnse in Nijmegen is een team van specialisten bezig met de aanpassingen voor de SPS-notatie en werkt de engineeringsafdeling aan de vernieuwing van de alarm- en monitoringsystemen. Na een factory acceptance test (FAT) zal Alewijnse de systemen aan boord installeren en inbedrijfstellen.

Na oplevering worden de schepen door Jumbo ingezet voor zwaar transport en installatie werkzaamheden in de offshore wind industrie en wereldwijde diepwaterinstallaties.

Alewijnse Jumbo Jubilee
Alewijnse Jumbo Jubilee, Jumbo Javelin, Fairplayer

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service