Alewijnse en Damen Naval hebben een contract getekend voor de complete integratie en installatie van alle elektrische systemen, inclusief installaties voor energiedistributie en verlichting, aan boord van de vier nieuwe Anti-Submarine Warfare-fregatten (ASWF), die worden gebouwd voor Nederland en België.

Damen Naval selecteerde Alewijnse als belangrijkste partner voor de elektrische systeemintegratie op basis van eerdere succesvolle ervaringen. De twee bedrijven werken al jarenlang samen, onder andere bij de bouw van uiterst complexe marineschepen als het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam, de Ocean Going Patrouilleschepen (OPV) van de Holland-klasse en het Combat Support Ship Den Helder, dat nog in aanbouw is.

ASWF-AI-6-no flag - Alewijnse
ASWF - Alewijnse

“De samenwerking met Alewijnse gaat al heel wat jaren en heel wat projecten terug”, vertelt Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene. “We zijn verheugd dat we op het ASWF-project weer kunnen samenwerken en dat we wederom een Nederlandse leverancier hebben gevonden. Hiermee verzekeren we dat de kennis en ervaring worden gedeeld met zo veel mogelijk partijen in de Nederlandse marine scheepsbouw. Dat versterkt onze positie in de wereldtop van de complexe marinebouw.” 

Het contract werd ondertekend op het hoofdkantoor van Damen Naval (v.l.n.r.): Damen Naval Strategic Purchaser Tom Weemaes, Alewijnse CEO Gert Bravenboer, Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene, en Alewijnse CFO Pieter de Wit.

De nieuwe ASW-fregatten zijn de vervangers van de huidige Multi-purpose fregatten van de Karel Doorman-klasse. De nieuwe fregatten zullen ook voor verschillende doeleinden inzetbaar zijn, al zal de nadruk liggen op onderzeebootbestrijding. De schepen krijgen hybride dieselelektrische voortstuwing en worden ontworpen om zo stil mogelijk te varen. Ook komt er een uitgebreid pakket aan sensoren aan boord om onderzeeboten op te kunnen sporen. 

Alewijnse CEO Gert Bravenboer: “Wij zijn heel trots dat we met en voor Damen een dergelijke opdracht voor COMMIT mogen uitvoeren. Dit toonaangevende en complexe project demonstreert eens te meer waartoe de kracht van samenwerking binnen de maritieme sector in staat is.”

ASWF - Alewijnse

“We kijken ernaar uit om met het project te starten. Het is altijd goed om met Damen samen te werken,” zegt Alewijnse segmentmanager Florin Nicutaru. “ASWF is een complex project, met hoge eisen en in een gecompliceerde omgeving. Door onze uitgebreide ervaring met projecten in defensie en veiligheid zijn wij goed voorbereid. Elk deel van onze organisatie zal een bijdrage leveren aan dit project en we willen graag de verschillende deelnemers en hun individuele elektrische systemen verbinden tot een allesomvattend eindproduct, dat meer dan voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker op het gebied van functionaliteit, bruikbaarheid en prestaties.”

“Dankzij onze uitgebreide expertise in diverse marktsegmenten en scheepstypen, zijn wij in staat om te voldoen aan de strenge eisen voor elektriciteitsdistributie, verlichting, dataveiligheid en integratie met externe systemen,” voegt Alewijnse Manager Sales Maurice Seijkens toe. “Door de internationale aanwezigheid van Alewijnse kunnen we dit project perfect binnen onze eigen organisatie uitvoeren." 

Het ASWF-project wordt in nauwe samenwerking met Defensie uitgevoerd, waarbij een deel van de werkzaamheden door Defensie zelf zal worden uitgevoerd. De casco’s worden in Roemenië gebouwd en komen daarna naar Vlissingen om ze verder af te bouwen. De verwachting is dat Damen Naval het eerste schip in 2028 zal opleveren.

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service