Het 177-meter lange Additional Mining Vessel (AMV) is het grootste en meest geavanceerde schip van dit type dat ooit is gebouwd.

Alewijnse heeft het nieuwste diamantmijnbouwschip uit de vloot van De Beers Marine Namibia (Pty) Ltd. uitgezwaaid, achttien maanden na de start van het project. Het 177-meter lange Additional Mining Vessel (AMV) is het grootste en meest geavanceerde schip van dit type dat ooit is gebouwd. Alewijnse werd door Damen Shipyards Mangalia gecontracteerd voor de volledige elektrische installatie. Op het hoogtepunt van het project werkten er 325 personeelsleden aan boord voor de aanleg en aansluiting van de systemen en in totaal 490 kilometer aan kabels.

Geavanceerde elektrische systemen

De AMV3 beschikt over een groot aantal geavanceerde systemen voor elektrisch vermogen, besturing en monitoring. Een mooi voorbeeld is het nieuwste onderzeecrawlingsysteem voor het delven van diamanten van de zeebodem. De installatie bestaat uit een 300-ton crawler machine met een mechanische arm, die materiaal van de zeebodem kan baggeren tot diepten van wel 130 meter. Een grote verwerkingsinstallatie aan boord zeeft vervolgens het gebaggerde grind, verwijdert de diamanten en verpakt de edelstenen in metalen vaten. Een ander groot en complex systeem is het seven thruster DP2 dynamisch positioneringssysteem, dat wordt aangedreven door zes generatoren van elk 3.230 ekW.

Eerste project bij Damen Shipyards Mangalia

“Ondanks alle uitdagingen die de coronapandemie met zich meebracht, hebben we ons steentje bijgedragen om het schip binnen de gestelde tijd op te leveren”, concludeert Alewijnse project manager Cătălin Androne. “Het was ons eerste project bij Damen Shipyards Mangalia, en de samenwerking was uitstekend. Onze supportafdelingen hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld, door een onvermoeibare inzet en belangrijke timing bij het leveren van materialen en middelen. We zijn erg trots op wat we als team hebben bereikt. We hebben als Alewijnse opnieuw laten zien dat we de meest complexe en nieuwe schepen, onder zeer uitdagende omstandigheden, met succes kunnen opleveren.”

Vlaggenschip van De Beers Marine Namibia

De AMV3 brengt de komende maanden in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad door, voor verdere inrichting van de werkapparatuur aan boord. Daarna wordt het vlaggenschip van De Beers Marine Namibia (Pty) Ltd. ingezet voor de winning van diamanten voor de kust van Namibië.

Klaar voor innovatie?

Lets connect!
Industrial environment
Service