Complete elektrische installatie aan boord van 160-meter lange Antarctische ijsbreker

Nu het baanbrekende Australische onderzoeks- en bevoorradingsschip Nuyina op weg is naar het zuidelijk halfrond en zijn thuishaven Hobart, Tasmanië, kijkt Alewijnse tevreden terug op een van de meest complexe en geavanceerde projecten die het bedrijf ooit heeft ondernomen. De complete elektrische installatie aan boord is na een projectperiode van vier jaar met succes afgerond.

Alewijnse Damen Nuyina

Belangrijkste bevoorradingsschip voor Antarctica

De RSV Nuyina is het speerpunt van het 20-jarig ‘Australian Antarctic Strategic Plan’ en het belangrijkste bevoorradingsschip van de Australische Antarctische en sub-Antarctische onderzoeksstations. Daarnaast is het schip een complex platform voor wetenschappelijk onderzoek, patrouillediensten en ijsbreekprojecten op Antarctica en in de Zuidelijke Oceaan. Elektrische systeem integrator Alewijnse werd door Damen Shipyards Galati ingeschakeld voor de engineering, levering en installatie van de volledige elektrische installatie van het 160 meter lange schip, waaronder de hoofdstroominstallatie, de voortstuwings- en boegschroefsystemen en het geïntegreerde platform management systeem.

Alewijnse Nuyina leaving Damen Vlissingen

Complex en geavanceerd

De complexiteit en de omvang van dit project waren uitzonderlijk. De Nuyina moet bij temperaturen tot -30˚C kunnen varen en ijs tot een dikte van 1,65 meter kunnen breken. Dit betekent dat de gebruikte apparatuur en materialen enorm slijtvast moesten zijn en dat het ontwerp voor de hoofdvoortstuwingslijn, inclusief de integratie met het hoofdstroom distributienetwerk, buitengewoon gecompliceerd was. Ook moesten de elektrische systemen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, omdat het schip met 150 bemanningsleden gedurende negentig dagen achter elkaar in de meest afgelegen en vijandige omgevingen ter wereld hoort te kunnen opereren,

Samenwerking Alewijnse en Damen

Alewijnse en Damen Shipyards Group werken al jaren met succes samen bij nieuwbouw- en refitprojecten voor allerlei soorten schepen. Op de werf van Damen Shipyards Galati, beschikt Alewijnse over een eigen vestiging, waar enkele van de grootste en meest geavanceerde schepen van de groep worden gebouwd.

Dit is een van de grootste en meest complexe projecten waar we ooit aan hebben gewerkt. De systemen aan boord zijn zeer geavanceerd, volgens de laatste technologie, en de engineering en installatie moesten volgens de hoogste kwaliteitseisen worden uitgevoerd. Het is een uniek schip en werk was uitdagend, maar het was een enorme voldoening om het project met succes te kunnen afronden.”

Alewijnse Project Manager Cătălin Androne

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service