Amazon is een van de meest moderne geavanceerde J-Lay-pijpenleggers ter wereld.

Alewijnse heeft met succes een tweejarig project voor de elektrische bekabeling van de Amazon afgerond in samenwerking met Royal IHC en McDermott International. De Amazon is omgebouwd van een constructieschip naar een geavanceerde J-Lay pijpenlegger. Op het hoogtepunt van het grote en complexe project werkten meer dan 270 Alewijnse medewerkers aan het project, die in totaal 385.000 engineeringsuren registreerden.

De Amazon is omgebouwd van een constructieschip naar een van de meest moderne en geavanceerde J-Lay pijpenleggers ter wereld. Aan boord is een uniek gepatenteerd pijplegsysteem geïnstalleerd, met een dynamische trekkracht van maximaal 1,500 ton, dat allerlei soorten pijpen kan installeren voor de meest uitlopende projecten in de diepste wateren. Aan boord zijn zeer geautomatiseerde bedrijfsprocessen geïmplementeerd voor een zo optimale productie, efficiëntie en veiligheid.

Alewijnse raakte in het derde kwartaal van 2020 betrokken bij het project en nam het werk van een eerdere aannemer over. Dit vereiste een gedetailleerd ontdekkingsproces voordat het werk kon beginnen, wat resulteerde in aanzienlijke herstelwerkzaamheden, zoals het verwijderen van kabels uit de oorspronkelijke installatie voordat er nieuwe kabels kon worden aangelegd. In totaal is er 420 km aan bekabeling aangelegd, aangesloten en getest aan boord.

Alewijnse IHC McDermott Amazon J-lay vessel

Als onderdeel van de opdracht hebben we ook een aantal eerder geïnstalleerde systemen in bedrijf gesteld, waaronder de verlichting en de waterdichte deuren, het PA- en GA-systeem en het CCTV. De laatste werkzaamheden hebben we aan boord verricht in nauwe samenwerking met McDermott International.

Ben Bonte, project- en refitmanager bij Alewijnse Nederland

Service