De Nexus is 126 meter lang en 28 meter breed, en geschikt voor de installatie van elektriciteitskabels van offshore windmolenparken.

Complete systeemintegratie

Alewijnse leverde de complete elektrische installatie en systeemintegratie aan boord van de innovatieve kabellegger Nexus, gebouwd door Damen Shipyards Group voor internationale offshore aannemer Van Oord. Het schip is gebouwd op de scheepswerf van Damen Shipyards Galati in Roemenië. Alewijnse voerde het project uit met haar vestigingen in Drachten en Galati, die gezamenlijk werkten aan de engineering, uitvoering en het projectmanagement.

Elektrische systemen

De scope van het project omvatte alle elektrische systemen aan boord, evenals de installatie van de aandrijvingen en motoren die deel uitmaken van het krachtige diesel-elektrische DP2-systeem van het 126 meter lange schip. Ook leverde Alewijnse een geïntegreerd brugsysteem en elektrische systemen voor de hoogwaarde accomodaties. Het totaalvermogen aan boord van de Nexus is ongeveer 10 MW, waarbij de twee aandrijvingen elk 2 MW leveren. 

Vervroegde oplevering

Hoewel het contract werd getekend in oktober 2013, wat een tijdsspanne van slechts 14 maanden voor ontwerp, constructie en installatie betekende, werd het schip zelfs nog vervroegd aan de eigenaar opgeleverd. De Nexus lag een tijd in Vlissingen, waar Alewijnse in samenwerking met Van Oord werkt aan de elektrische installaties en systeemintegratie van de kabelleginstallaties.  

Nexus

De Nexus is 126 meter lang en 28 meter breed, en geschikt voor de installatie van elektriciteitskabels van offshore windmolenparken. Aan boord is accommodatie voor 90 personen.

 

Alewijnse electrical installation and systems integration on board Nexus with Damen for Van Oord

Klaar voor innovatie?

Lets connect!
Industrial environment
Service