Eerste project voor sleephopperzuiger Liberty Island met succes opgeleverd

Elektrische systeem integrator Alewijnse heetft een belangrijke stap naar de Verenigde Staten van Amerika gezet. Het bedrijf, met meer dan 130 jaar ervaring in elektrotechniek en automatisering, breidt zijn activiteiten uit naar de Verenigde Staten met het leveren van de nieuwste baggercontrolesystemen voor Great Lakes Dredge & Dock Co, de grootste aanbieder van baggerdiensten in de VS. 

Eerste stappen

De eerste stappen zijn gezet met de succesvolle oplevering van de vernieuwing van de baggercontrolesystemen aan boord van Liberty Island, een grote sleephopperzuiger uit de vloot van Great Lakes, die na afronding met succes is ingezet voor een strandsuppletieproject in Buxton, NC, de Verenigde Staten.

Liberty Island Yellow Cranes - Alewijnse

Samenwerking met toonaangevende baggerondernemingen

Alewijnse werkt al jarenlang samen met andere grote toonaangevende en wereldwijd actieve baggeraars en heeft een aanzienlijke staat van dienst bij het leveren van bewezen maritieme besturingstechnologie voor de grootste en gecompliceerde heavy lift kraanschepen, jack-up schepen, baggerschepen en offshore support vessels. De uitstekende wereldwijde 24/7 service van vakbekwame engineers dragen verder bij aan het vertrouwen van klanten in Alewijnse.

Met het recente project voor Liberty Island van Great Lakes verbreedt Alewijnse zijn horizon naar Amerika, waar veel vraag is naar innovatieve en geavanceerde baggertechnologieën die de beste werkprestaties kunnen leveren onder complexe omstandigheden tegen zo weinig mogelijke operationele kosten. De systeem integrator gaat de uitdagingen in deze markt aan, door het ontwerpen en integreren van een standaard systeem voor de Amerikaanse markt, waarmee schepen efficiënter en productiever kunnen worden bediend.  

Onze beproefde systemen voor zuigbuismonitoring en hopperbelading leveren maximale toegevoegde waarde aan onze klanten. Onze innovatieve technologieën sluiten perfect aan bij de ambities van Great Lakes, waar technische innovatie een van de drijvende krachten is achter het succes van hun baggeractiviteiten.

Johan van Rikxoort, solutions manager bij Alewijnse

Toegevoegde waarde voor de baggerindustrie

Met de keuze voor Alewijnse heeft Great Lakes verdere stappen gezet naar slimme betrouwbare baggerautomatiseringssytemen die veilige en efficiënte operaties mogelijk maken en zorgen voor maximale beschikbaarheid, nauwkeurigheid en veiligheid.

Een voorbeeld is het Alewijnse Suction Tube System (ASTS), een uniek en betrouwbaar systeem voor het meten, berekenen en controleren van de positie van de zuigbuis, gebruik wordt gemaakt van twee onafhankelijke processen om de positie van de zuigbuis gelijktijdig te meten. Met het innovatieve Alewijnse Draught and Loading System (ADLS) kunnen operators de diepgang en het hoppervolume van een schip continu en nauwkeurig controleren, waarmee het beschikbare laadvermogen optimaal wordt benut. Het Dredge Control System (DCS) zorgt voor een optimale besturing van alle processystemen voor een maximale betrouwbaarheid van de baggeroperatie.

Alewijnse Liberty Island 3 - Alewijnse
Alewijnse Liberty Island 4 - Alewijnse

Unieke bedieningsfilosofie

Uniek is de innovatieve gebruikersvriendelijke bedieningsfilosofie voor baggerautomatisering die Alewijnse recentelijk heeft ontwikkeld en op de Liberty Island voor het eerst is toegepast. Deze intuïtieve human interface bediening is volledig gebaseerd op touch screen en zo ergonomisch mogelijk ingericht, met een duidelijk overzicht, rustgevende kleurstellingen en gebruiksvriendelijke instellingen. 

Alle informatie wordt getoond op een eenvoudig dashboard, waardoor een operator bijvoorbeeld makkelijk kan zien hoe de zuigbuis buiten boord hangt, wat de diepteinstellingen zijn en set points kan wijzigen. Daarbij heeft Alewijnse elementen uit NASCAR racing terug laten komen. Afwijkingen in de reguliere systeem performance springen meteen in het oog door de standen van de metertjes.

Veiligheid en milieubescherming

Omdat veiligheid en milieubescherming belangrijke speerpunten zijn van zowel Great Lakes als Alewijnse, is ook een geavanceerd controle systeem voor de bestaande installatie voor de bescherming van schildpadden aan boord van de Liberty Island geïnstalleerd, om te voorkomen dat schildpadden worden opgezogen. Voor dit systeem heeft Alewijnse alle specificaties, mechanische voorzieningen en besturing aangeleverd.

We zijn er trots op dat we het project met succes hebben afgerond. Ondanks de uitdagende levertijden en korte doorlooptijd, is het ons gelukt het project binnen tijd en budget te kunnen realiseren, tot tevredenheid van de klant. We hopen dat dit eerste gezamenlijke project de start wordt van een duurzame relatie met Great Lakes en andere Amerikaanse klanten.

Alewijnse project manager Marco Veenema

Alewijnse Liberty Island 1 - Alewijnse

Wij streven naar duurzame relaties met onze klanten, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Onze beide bedrijven hebben bewezen al meer dan 130 jaar succesvol te kunnen ondernemen bij zowel nieuwbouw- als refitprojecten in de maritieme sector, doordat veilgheid, kwaliteit, continuïteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Wij kijken daarom met optimisme en vertrouwen uit naar een mooie toekomst met Great Lakes en andere baggerondernemingen in de Verenigde Staten.

Pieter Vosselman, account manager bij Alewijnse

Downloads.

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service