"Toen we op zoek waren naar een partij die het elektrische werk voor dit project kon uitvoeren, was Alewijnse de natuurlijke keuze. "

Alewijnse heeft Damen Shipyards Den Helder ondersteund bij het refit project Zr. Ms. Pelikaan. Deze opdracht werd vergeven in augustus 2019 en begon met de werkzaamheden in januari 2020. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in Den Helder en bij Damen Shiprepair Harlingen.

Zr.Ms. Pelikaan opereert uitsluitend in het Caribisch gebied waar zij ondersteuning biedt aan maritieme veiligheidsoperaties en, in tijden van rampen, aan humanitaire hulp. Alewijnse's werkzaamheden tijdens het refit project waren de elektrotechnische werkzaamheden, waaronder engineering, levering en installatie van apparatuur, projectcoördinatie en inbedrijfstelling van alle elektrische systemen aan boord. Dit omvat onder andere:

  • Installatie van nieuwe telefoons;
  • Radar;
  • CCTV;
  • Alarm- en bewakingssystemen (AMS)Alewijnse heeft een sterke focus op innovatie en was daarom in staat om het schip te voorzien van oplossingen die klaar zijn voor de toekomst.

Marine & OverheidNaast de hoge kwaliteit van de apparatuur was Alewijnse perfect in staat om dit project uit te voeren. Na de oorspronkelijke elektrische installatie te hebben uitgevoerd bij de bouw van het schip bij Damen Shipyards Galati in Roemenië in 2005. Daarnaast hebben we in de loop der jaren met succes tal van soortgelijke contracten voor Damen uitgevoerd op defensie- en veiligheidsgerelateerde schepen. De rijke ervaring van Alewijnse met marineschepen speelde een belangrijke rol om dit project op tijd af te ronden, zodat het schip op tijd terug is in het Caribisch gebied vóór het orkaanseizoen.

Het project werd geconfronteerd met extra uitdagingen als gevolg van de coronaviruscrisis. Alewijnse's contractmanager Perry Eikelenboom legt uit: "De veiligheid van ons personeel en van iedereen die op locatie werkt, heeft bij dit project de hoogste prioriteit. Het handhaven van veilige afstanden tijdens het werken en het minimaliseren van het aantal mensen op locatie op elk moment druk op de planning, maar zijn essentieel. Gelukkig genieten we van een nauwe samenwerking met de werf en slagen we er samen en volgens hun robuuste veiligheidsmaatregelen in om zowel efficiënt als veilig te zijn".

Foto: Ministerie van Defensie

Toen we op zoek waren naar iemand die het elektrische werk aan dit project kon uitvoeren, was Alewijnse de natuurlijke keuze. Het bedrijf heeft veel ervaring met Zr.Ms. Pelikaan in het bijzonder en met marineschepen in het algemeen. Deze ervaring is duidelijk te zien in de hoge efficiëntie van hun prestaties op dit project. De samenwerking is zeer goed en het teamwerk stelt ons in staat om de zaken op koers te houden met inachtneming van de belangrijke veiligheidsmaatregelen die we op dit moment hebben.

Jan-Dirk Boomsma, Project Manager @Damen Shipyards Den Helder

Service