Superjachten hebben zich door de jaren heen sterk ontwikkeld. Er komt steeds luxe apparatuur aan boord.

Het bouwen van grote jachten spreekt tot de verbeelding. Wat je aan de strak gevormde buitenkant en de mooi ingerichte binnenkant niet ziet, zijn de geavanceerde elektrische installaties die ervoor zorgen dat alle vitale systemen zoals radar en verlichting aan boord optimaal werken, maar ook de minder essentiële systemen zoals de jacuzzi en de keuken. Hoe zorg je ervoor dat alle elektrische systemen aan boord goed werken?

Elektriciteit aan boord 

Om elektriciteit op de juiste manier en met de juiste hoeveelheid bij de apparatuur te krijgen, heb je schakelpanelen en hoofdverdelers nodig. Bij Alewijnse ontwerpen en bouwen we al 130 jaar deze elektrische installaties voor zowel industriële als maritieme toepassingen. Onze engineers bepalen aan de hand van de apparatuur aan boord waarvoor en hoeveel vermogen nodig is. Op basis van deze gegevens wordt het verdeel- en beheerssysteem ontworpen en ingericht. Daarna is het de beurt aan de montageploeg om de besturingspanelen en hoofdverdeler te bouwen.

The wow-factor of working on a superyacht.

Steeds meer luxe systemen

Jaap Kuit heeft als hardware engineer samen met Eric Heufkens, monteur aan het ontwerp van het eerste jacht van de AMELS 60 serie. "Superjachten van Amels hebben zich door de jaren heen sterk ontwikkeld. Meer luxe betekent vaak meer apparatuur. Daardoor wordt de ruimte voor motoren en de elektrische installatie steeds kleiner. Door de installatie in 3D te ontwerpen, weet ik precies hoe groot een paneel is en hoe we alle componenten in de hoofdverdeler kunnen plaatsen. Van de ontwerptafel tot aan de uitvoering is er overleg tussen de ontwerpers van panelenbouw en marine, met de werkvoorbereider en de monteur over de mogelijkheden en oplossingen."

 

Eric krijgt nog wel eens te maken met wijzigingen in het ontwerp. "Soms zijn onderdelen niet meer verkrijgbaar, of is het vervangende onderdeel kleiner of groter dan verwacht, waardoor het niet meer past. Dan is het terug naar Jaap om te bekijken hoe we het slimmer kunnen inrichten, zodat alles past en het paneel logisch en systematisch opgebouwd blijft."

Wij hebben zo veel mogelijk een standaard ontwerp per serie, maar ook weer niet. Als een toekomstig eigenaar andere, meer of minder apparatuur aan boord heeft, passen we de standaard aan aan het vermogen dat nodig is. Het is de uitdaging om de eerste uit een serie perfect neer te zetten. Dan kosten de aanpassingen minder tijd.
Nieuwe ontwikkelingen, zoals een schroef die niet meer direct met een dieselmotor, maar met elektriciteit wordt aangedreven of zelfs energie opwekt, levert complexere panelen op. Dat de jachtenwereld zo in beweging is, maakt het voor ons als panelenbouwteam zo machtig interessant.

Alewijnse hardware engineer Jaap Kuit

Ready for innovation?

Lets connect!
Industrial environment
Service