Alewijnse en TU Delft zetten samen grote stap richting duurzame wereld
Elektrische systeemintegrator Alewijnse en Technische Universiteit (TU) Delft hebben hun krachten gebundeld voor een duurzame wereld. De twee partijen vinden elkaar bij de ontwikkeling van energieconversie oplossingen die bijdragen aan de groene energietransitie.
![Alewijnse and TU Delft take a major step towards a sustainable future](/sites/default/files/styles/hero_mobile/public/2025-01/IMG_9569.JPG.jpg?itok=2bFEgju7)
Het Alewijnse power conversion team, van links naar rechts: Zoran Malbasic, system engineer; Matthijs Mosselaar, engineer; Akhil Ajith, engineer; Samit Goud, engineer and Mischa Habermehl, hybrid solution manager
Platform voor jong talent
Als sterke partij in elektrificering en automatisering biedt Alewijnse een platform voor jong talent van TU Delft om samen te innoveren en tegemoet te komen aan de unieke behoeften aan bedrijven in de maritieme en industriële sector.
Gedeelde visie voor een duurzame wereld
Klimaatverandering en globalisering stellen de maritieme en industriële sector voor grote uitdagingen. De behoefte aan milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen is groter dan ooit, met als doel de CO₂- en NOₓ-uitstoot te verminderen en de overall equipment effectiveness (OEE) te verbeteren. Het optimaal benutten van duurzame brandstoffen en geavanceerde energiesystemen speelt hierin een sleutelrol.
Alewijnse en TU Delft delen dezelfde visie voor een duurzame wereld en werken nauw samen bij het ontwikkelen van energie conversie oplossingen. Door wetenschap, techniek en design te combineren zijn er toepassingen ontwikkeld die direct toepasbaar zijn op alle soorten schepen en industriële installaties. Concrete voorbeelden hiervan zijn innovatieve hybride energieoplossingen, metingen en analyses van de energiekwaliteit, hardware-in-the-loop functionaliteitstesten, berekeningen voor de terugverdientijd van batterijoplossingen, modellen voor geautomatiseerde engineering en unieke oplossingen voor bliksembeveiliging.
Behalve een brede kennis en ervaring in elektrificering en automatisering beschikt Alewijnse over een sterk netwerk in het bedrijfsleven. Steeds meer TU-studenten die willen bijdragen aan het oplossen van technische en maatschappelijke vraagstukken, vinden daarom hun weg naar Alewijnse.
Vier TU-studenten hebben inmiddels hun afstudeeronderzoek bij Alewijnse afgerond en drie daarvan werken momenteel fulltime bij Alewijnse om hun onderzoeken verder uit te werken voor de maritieme markt.
Ons doel is om dé partner te zijn op het gebied van energieoplossingen voor de groene transitie in de maritieme sector. Om hierin te excelleren, werken we nauw samen met een kennisinstituut als TU Delft om jong talent een platform te bieden en samen te innoveren. Door deze samenwerking willen we de industrie vooruithelpen met slimme, duurzame energieoplossingen.
Mischa Habermehl. manager power conversion team bij Alewijnse
Impact op de maritieme markt
Samit Goud is een van de talenten die zijn promotieonderzoek in samenwerking met Alewijnse heeft voltooid. Hij ontwikkelde een simulatiemodel voor de beveiliging van elektrische DC Grid systemen op schepen, die steeds vaker gebruik maken van gelijkspanning (DC-grid) in plaats van wisselspanning (AC-grid) omdat veel renewables zoals batterijen en brandstofcellen over DC-grid eigenschappen beschikken. “Bij Alewijnse krijg ik de ruimte om oplossingen te bedenken die echt impact hebben op de maritieme sector.”
Een ander jong talent, Matthijs Mosselaar, ontwikkelde modellen voor een elektrisch netwerk op een schip, met een focus op kortsluitberekeningen, beveiliging en selectiviteit. Met een nieuwe softwaretool voor geautomatiseerde engineering maakt hij het mogelijk dat er minder engineeringsuren nodig zijn en risico’s worden verminderd, wat resulteert in efficiëntere projecten voor de klant.
Akhil Ajith deed hij een real-time simulatie studie naar een hybride aandrijving op een kabellegger, waarbij hij voortbouwde op een systeemontwerp TU-student Sankarshan Durgaprasad. De uitkomst van zijn onderzoek was een energie management systeem dat door effectief gebruik van de energiebronnen het brandstofgebruik, CO2 uitstoot en onderhoudskosten aanzienlijk kan reduceren. “In het maritieme veld zijn duurzame oplossingen nog niet zover ontwikkeld als in andere sectoren. Er liggen veel kansen in de maritieme sector voor baanbrekende innovaties.”
![Alewijnse and TU Delft take a major step towards a sustainable future](/sites/default/files/styles/full_width_mobile/public/2025-01/Marine%20and%20civilian%20ship%20mash.png?itok=KqALJNcn)
“De samenwerking met TU Delft is een win-win situatie. Elke nieuwe techniek betekent een risico voor iemand die het gaat implementeren. Door een brug te bouwen tussen academisch onderzoek en praktische toepassingen in de industrie, kunnen we hybride en powerconversie oplossingen realiseren die direct waarde toevoegen. Dit leidt tot innovaties die faalkansen verminderen in de ontwerp- en implementatiefase, en kosten besparen op onderhoud, brandstof en uitstoot. We kijken uit naar een veelbelovende toekomst voor zowel bedrijven als studenten.
Zoran Malbasic, system engineer bij Alewijnse
Downloads.
![Alewijnse power conversion and hybrid solutions](/sites/default/files/styles/full_width_mobile/public/2024-12/Schermafbeelding%202024-12-17%20om%2010.25.53.png?itok=GpkgHtJ5)
![Mischa Habermehl, Alewijnse solution manager hybrid](/sites/default/files/styles/square/public/2024-07/Mischa%20Habermehl%20vierkant.JPG.jpg?itok=qxbxTyXy)