Alewijnse levert belangrijke bijdrage aan duurzaam geothermisch project bij TU Delft
Op een cruciaal moment in de energietransitie komen onderzoek en bedrijfsleven samen in een uniek geothermieproject op de campus van de Technische Universiteit (TU) Delft. Daar wordt gewerkt aan de bouw van een aardwarmtecentrale die duurzame warmte levert en tegelijkertijd real time is gekoppeld aan een groot wetenschappelijk onderzoeks- en onderwijsprogramma aan de TU Delft. De geavanceerde besturing van de geothermische installatie wordt ontwikkeld door de elektrische systeemintegrator Alewijnse in opdracht van Geothermie Delft B.V., een consortium van Aardyn, TU Delft, Energiebeheer Nederland en Shell.

Een stap vooruit in de energietransitie
De urgentie van de energietransitie neemt dagelijks toe. Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moet de EU in 2030 55% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990 en streven naar klimaatneutraliteit in 2050. Geothermie, een CO₂-arm alternatief voor aardgas, speelt hierin een sleutelrol. De techniek is kansrijk en heeft al een veelbelovende start gemaakt in de glastuinbouw. De volgende stap is de grootschalige toepassing in de gebouwde omgeving.

Unieke kans
Geothermie Delft zet een belangrijke stap vooruit in de energietransitie. Bij dit project wordt een geothermische bron aangelegd, die niet alleen alle bewoners en bezoekers van de universiteitscampus maar ook een groot deel van de stad Delft van duurzame warmte voorziet. Het biedt ook een unieke kans om wetenschappelijke kennis over geothermie verder te ontwikkelen in een complexe stedelijke omgeving.
Bij geothermische projecten wordt warm water uit diepere aardlagen vanaf zo’n 2,5 km diepte opgepompt. Via warmtewisselaars wordt de warmte uit het geo-water overgedragen aan het warmtenet dat warmte levert aan de eindgebruikers. Na de warmteoverdracht gaat het afgekoelde geo-water via een tweede put terug de diepe ondergrond in.
Om de energiestromen efficiënt te laten verlopen, ontwerpt Alewijnse alle automatiseringssystemen en elektrische installaties, inclusief bedieningspanelen, voor de besturing van zowel de bovengrondse geothermische installatie als het gekoppelde warmtedistributienetwerk. Van de winning van aardwarmte, de besturing van de warmtewisselaars, ontgassingsinstallatie, productie- en injectiefilters, transport- en injectiepompen, energiedistributie naar de eindgebruikers tot het retourtransport van het water naar de injectieput. De engineering is inmiddels afgerond en het project wordt naar verwachting in november 2025 opgeleverd.
Het besturingssysteem is gebaseerd op een geavanceerde PLC-/SCADA-oplossing opgebouwd met technologie van Siemens en Cimplicity. De installatie is flexibel en gebruiksvriendelijk ingericht en geeft uitgebreide gegevens over bijvoorbeeld temperaturen, drukken, niveaus en debieten. Via overzichtelijke dashboards is real time informatie en status van de installatie eenvoudig te bekijken voor alle gebruikers, zoals de operator, eindklanten en onderzoekers.
Alewijnse project manager Jean-Pierre Gerrits
Succesvol vanaf het begin
Alewijnse werkt al tien jaar met succes samen bij projecten in geothermie. Gerrits: “Dat is al best een tijd voor deze opkomende markt. In 2015 startten we al ons eerste project, samen met VB Geo Projects en GeoMEC-4P Realisatie & Exploitatie in Vierpolders, voor een duurzame warmteoverdrachtsinstallatie voor glastuinbouwbedrijven in de regio. Voor die tijd werden dergelijke oplossingen met klimaatcomputers bestuurd. Wij implementeerden nieuwe besturingssoftware, die veel meer flexibiliteit, betere visualisatie en uitgebreidere rapportages mogelijk maakte.”
Deur naar meer
Het nieuwste project voor Geothermie Delft opent de deur naar meer,” besluit Gerrits. “We breiden ons netwerk steeds verder uit en onze naamsbekendheid loopt door. We zijn trots dat we als Alewijnse onze bijdrage mogen leveren aan deze essentiële, lokale vorm van warmtevoorziening die een steeds belangrijkere rol speelt in de nationale energiemix van de toekomst.”
