Onze activiteiten.

Niacet Tiel moest het verouderde automatiseringssysteem van DP2 droogpoederfabriek 2 upgraden om te voldoen aan de wet- en regelgeving en om de kwaliteit van haar producten op een constant niveau te houden. Het oude ABB systeem werd vervangen door een Siemens S7 besturingssysteem. Nu kunnen alle productieonderdelen door hetzelfde automatiseringssysteem worden uitgevoerd, zodat het systeem nu gestandaardiseerd is. Hiervoor hebben we de wensen en behoeften van de klant op een rijtje gezet en aan de hand daarvan een User Requirement Specification geschreven.

Niacet is een toonaangevende producent van organische zouten, waaronder propionaten en acetaten, ten dienste van de farmaceutische, voedings-, voeder- en technische industrie. Met twee gevestigde en volledig geautomatiseerde productielocaties, gevestigd in Niagara Falls, NY USA, en Tiel, Nederland, biedt Niacet kwaliteitsproducten van wereldklasse aan een wereldwijde markt.

Gevalideerd automatiseringssysteem

Om te voldoen aan de FDA moet de werking van het automatiseringssysteem gevalideerd zijn. Dit hebben we gedaan door het toepassen van Good Automated Manufacturing Practice (GAMP). Met die validatie voldoet het systeem nu aan de FDA-eisen. Alewijnse heeft een functioneel ontwerp gemaakt voor het nieuwe systeem, een geprogrammeerde PLC en SCADA, een Factory Acceptance Test (FAT) en Site Acceptance Test (SAT) uitgevoerd en ten slotte het nieuwe systeem in gebruik genomen.

Onze geïmplementeerde activiteiten

 • Vervanging van het ABB-besturingssysteem in DP2 door het Siemens S7-besturingssysteem.
 • Het samenstellen van een lijst met wensen en behoeften en een User Requirement Specification (URS). De klant bepaalt het resultaat van de productie, zowel kwantitatief als kwalitatief.
 • Het functionele ontwerp is gebaseerd op de gegenereerde URS, waardoor we een systeem hebben kunnen maken dat het door de klant gewenste resultaat oplevert.
 • Het automatiseringssysteem is gevalideerd met GAMP. Deze procedure werd strikt gevolgd en leidde tot de gestructureerde ontwikkeling, programmering, implementatie en inbedrijfstelling van het automatiseringssysteem.
 • Voordat het automatiseringssysteem werd geïmplementeerd, werd samen met de klant de Factory Acceptance Test (FAT) uitgevoerd. Samen met het Niacet-team is de software tot in detail getest. Dit betekende dat eventuele verschillen in theoretische en praktische interpretaties van de URS direct werden gedetecteerd en aangepast.
 • Na het verificatieproces en de FAT zijn de PLC en SCADA op locatie getest op de manier zoals beschreven in het SAT-protocol.
 • De kwaliteit is nu niet meer grotendeels afhankelijk van de kennis van de servicemonteurs, maar wordt gewaarborgd door de technologie/het systeem. De operators zijn getraind om met het nieuwe systeem te werken.
 • Het nieuwe automatiseringssysteem loopt parallel aan het bestaande systeem. Deze lopen nu perfect, waardoor de implementatie/SAT succesvol kon worden afgerond.

 

Indicatoren

 • Control: Siemens S7 317-2PN/DP PLC
 • Number of inlets and outlets: 400
 • Visuality: iFix SCADA
 • PC's: 1 server, 3 workstations
 • Ratio of hours: Design:Programming:Validating = 2:4:3

Terugkijkend op de procedure kan ik alleen maar zeggen dat ik zeer tevreden ben. Het zorgvuldig in acht nemen van de GAMP-methode in samenwerking met Alewijnse was een zeer transparant proces dat resulteerde in de validatie van onze automatiseringssystemen, die nu volledig voldoen aan de eisen van de FDA en dus ook aan de eisen van onze klanten.

Frans van Ettro, Supervisory Project Manager @Niacet

Service