Hygiëne is een voorwaarde voor een slachterij om te mogen produceren. Op het moment dat de luchtbehandeling bij de EKRO uitviel, moest er snel geschakeld worden.

Nieuwe luchtbehandeling

Als de luchtbehandeling uitvalt, stopt de circulatie en daarmee het drogen en zuiveren van de lucht. Het meest vervelende gevolg is dat er vocht in de vorm van condens ontstaat die op het product terecht kan komen. Daarnaast kunnen zich bacteriën ontwikkelen die zich door de ruimte verspreiden en de producten kunnen besmetten. De keuringsinstantie stelde een ultimatum: de nieuwe installatie moest binnen 8 weken up en running zijn. EKRO stelde daarop een bouwteam samen met o.a. bedrijven als Munters, Draisma, GEA, Hamer en TIB, waarbij Alewijnse als onderdeel van het bouwteam de elektrotechnische installatie heeft ontworpen en gerealiseerd.

Noodinstallatie

Het bouwteam is gestart met het installeren van een noodluchtbehandelingsinstallatie. Daardoor was er meer tijd om tot een goed doordacht ontwerp en realisatieplan voor de nieuwe installatie te komen. Met het doorberekenen van het vermogen op de energieverdelingscapaciteit bleek al snel dat er onvoldoende vermogen voor de noodinstallatie beschikbaar was. Voor het op zeer korte termijn beschikbaar maken van voldoende vermogen heeft het Alewijnse team daarom een tijdelijke installatie met een generator geïnstalleerd.

Elektrotechniek, hard- en software

Het Industrie team van Alewijnse ontwierp hard- en software van de elektrotechnische componenten en besturingselementen van de nieuwe definitieve luchtbehandeling. Daarbij zijn voor deze nieuwe installatie nieuwe panelen gemaakt en de bekabeling voor de koeling en verwarming gelegd. Tevens heeft het Alewijnse team de energieverdeling en de communicatie verzorgd tussen de luchtbehandelingskasten, chiller en de generator.

Parameters en alarmafhandeling

Met de nieuwe recepturen voor het automatisch instellen van parameters, is o.a. het tijdstip variabel instelbaar gemaakt. Verder zijn relatieve vochtigheid- en temperatuurmetingen op diverse plekken in het bedrijf aangebracht. De alarmafhandeling ervan vindt plaats via de door Alewijnse ontwikkelde software op SCADA en de PLC-besturing.

Na 8 weken hard werken door het bouwteam is de luchtbehandeling en vochthuishouding perfect op orde en kan Ekro met de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie weer jaren vooruit.

Service