Methatug, sleepboot op methanol
De eerste sleepboot ter wereld die vaart op methanol. De Port of Antwerp-Bruges heeft de wereldprimeur met de Methatug, waarmee een belangrijke stap wordt gezet in de transitie naar een klimaatneutrale haven in 2050. Voor dit bijzondere project ontwierp Alewijnse een unieke installatie voor de automatisering aan boord.

Brandstof van de toekomst
Methanol is een van de brandstoffen van de toekomst. Deze groene brandstof kan worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, is schoon en geschikt voor zowel nieuwe als bestaande schepen omdat het bij omgevingsomstandigheden vloeibaar blijft. De motor van de Methatug is omgebouwd tot een dual-fuel motor, die zowel op methanol als op traditionele brandstof kan draaien. De 30-meter lange sleepboot heeft een trekkracht van 50 ton en kan 12.000 liter methanol opslaan, genoeg voor twee weken sleepwerk.

Reductie van CO2-uitstoot en brandstofverbruik
De sleepboot vaart inmiddels met succes in de haven. Alewijnse kijkt samen met IDP Shipyards en de Port of Antwerp-Bruges tevreden terug op het verloop van het project en de geleverde diensten. “Belangrijkste factoren voor het succes zijn onze uitstekende samenwerking met alle partijen, onze expertise en onze toegewijde collega’s die op sommige momenten wel twaalf uur per dag zowel aan de engineering en installatie aan boord werkten,” vertelt Madelin Androne, projectmanager bij Alewijnse. “We zijn blij dat we mogen bijdragen aan een reductie van de CO2-uitstoot en brandstofverbruik en zo kunnen meewerken aan een groenere toekomst.”
Uniek plc-systeem
Voor de methatug ontwierp Alewijnse een uniek programmable logic controller (plc) systeem met panelen voor de aansturing van de methanol vloeistoffen richting de motor. Madelin: “Het is een nieuw, uniek ontwerp voor de eerste sleepboot ter wereld die op methanol vaart. De basis van het systeem kunnen we gebruiken voor andere schepen die methanol als brandstof gebruiken, zoals het onderzoeksschip Pioneer van Fugro, waarvoor Alewijnse onlangs opdracht heeft gekregen. Het is een efficiënt en veilig systeem, dat we uitgebreid hebben getest met perslucht en water om de leidingen, vloeistoffen en druk te controleren.”
Ervaring met hybride en elektrische sleepboten
Alewijnse en Port of Antwerp-Bruges werken al jarenlang met succes samen aan de bouw van sleepboten die deel uitmaken van het vergroeningsprogramma van de vloot. Daarnaast heeft Alewijnse uitgebreide ervaring met andere duurzame sleep- en werkboten. Recente voorbeelden zijn de elektrische tug RSD 2513 en de hybrid fast crew supply vessel FSC2710 voor Damen; en de ASD 2810 hybride tugs Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee die in opdracht van Damen zijn geleverd aan de Koninklijke Marine.
Kenniscentrum
Alewijnse werkt daarbij vanuit lokale vestigingen in Nederland en Vietnam en de locatie in Galati, dat inmiddels is uitgegroeid tot een kenniscentrum. Door de hoge kwaliteit van de dienstverlening en de perfecte samenwerking met de klanten kunnen projecten in een kort tijdsbestek worden afgerond met inachtneming van de belangrijke veiligheidsmaatregelen en relevante wet- en regelgeving.