Sleephopperzuiger Samuel de Champlain
Het eerste baggerschip in Europa dat is omgebouwd naar een dual-fuel applicatie waarbij de scheepsmotor draait op zowel marine gas oil (MGO) als liquid natural gas (LNG).
Een van de hoogtepunten in het project was de levering van drie soft starters aan boord.
Elektrische ombouw
Elektrische systeem integrator Alewijnse Marine heeft met succes de elektrische refit van TSHD Samuel de Champlain afgerond, het eerste baggerschip in Europa dat is omgebouwd naar een dual-fuel applicatie waarbij de scheepsmotor draait op zowel marine gas oil (MGO) als liquid natural gas (LNG).
De werkzaamheden aan boord startten in de herfst van 2018 en vonden plaats op de werf Damen Shiprepair Dunkerque (DSDu) in Frankrijk. Tijdens de conversie zijn twee LNG-opslagtanks op het hopperdek geïnstalleerd en drie diesel generatorsets vervangen door dual fuel generatorsets. DSDu besteedde de engineering en installatie van de elektrische systemen uit aan systeem integrator Alewijnse Marine, een wereldwijde speler met meer dan een eeuw ervaring in maritieme technologie.
Omvangrijke scope
Het project had een omvangrijke scope, zoals de upgrade van het power management systeem (PMS) en het alarm en monitoring systeem (IAS), het vervangen van het branddetectiesysteem en het bekabelen, aansluiten en cold wire testen van nieuwe apparatuur. Bovendien leverde en installeerde Alewijnse EX-verlichting in de gaszones, een camerasysteem, een gasdetectiesysteem en soft starters voor jetpompen en boegschroef.
Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten van het project was de levering van drie soft starters aan boord om de opstartstroom van zware verbruikers zoals de boegschroef en jet pompen te beperken om zo het effect op het net te verbeteren. De uitdaging werd des te groter door de LNG-motoren, die in de regel langzaam herstellen op een belastingstoename. De vakspecialisten van Alewijnse, met veel ervaring op het gebied van aandrijvingen, adviseerden het gebruik van soft starters en testten de juiste regelkarakteristiek met een simulatie, waardoor er minder tijd nodig was voor inbedrijfstelling aan boord.
We zijn blij dat we de klant met onze kennis en expertise konden ondersteunen en risico’s konden minimaliseren. Een mooie samenwerking tussen de klant en de Alewijnse afdelingen sales, engineering, projectuitvoer en expertise center.
Mitch Opmeer, project manager @Alewijnse
Alewijnse expertise in LNG installaties
Met de refit van TSHD Samuel de Champlain versterkt Alewijnse zijn al stevige positie in de LNG en dual fuel installatie markt. Eind 2018 rondde Alewijnse de complete elektrische afbouw af van de baanbrekende Bodewes LNG tanker BN803 Coralius, het eerste volledig in Europa gebouwde schip dat LNG zowel kan bunkeren als transporteren. Een ander project is de complete elektrische installatie aan boord van DEME’s Living Stone, een nieuw innovatief kabellegschip met dual fuel (MGO-LNG) voorstuwing dat wordt beschouwd als een van de meest productieve en efficiëntste kabelleggers ter wereld. Ook heeft Alewijnse de complete elektrische engineering, supervisie en inbedrijfstelling van de installatie afgerond aan boord van een short-sea LNG bunkerschip voor de Baltische Zee, dat is gebouwd bij Damen Yichang in China.
Brandstoffen van de toekomst
Samuel de Champlain is een 117 meter lange 8500m³ lange sleephopperzuiger, geëxploiteerd door de haven van Nantes-Saint Nazaire en in eigendom van de Franse rederij GIE Dragages-Ports. De conversie van de Samuel de Champlain maakt deel uit van een initiatief van de Europese Unie om LNG-aandrijvingen te stimuleren op short sea schepen die langs de Europese Atlantische kust varen. Het project wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma van de Europese Commissie. Het wil de haalbaarheid aantonen van het gebruik van LNG als brandstof op kleinere schepen. Ook past de ombouw in de missie van GIE Dragages-Ports om kosten te besparen door een lager brandstofverbruik en minder motoronderhoud en draagt het bedrijf tegelijkertijd bij aan een vermindering van CO2-uitstoot.
Voor meer informatie over TSHD Samuel de Champlain: zie www.samuelng.eu